Dig og dine fødder

Dine fødder skal bære rundt på din krop, lige fra den dag du tager det første skridt. Det er en belastning, som faktisk er meget større end de fleste går rundt og tror.

Det er yderst vigtigst, at du passer og plejer dine fødder hver eneste dag. Gør du det, er der en bedre mulighed for, at dine fødder nok skal bære dig rundt resten af livet.

Desværre er det ikke alle mennesker der kan undgå sygdomme og ulykker. Rigtig mange bliver ramt af diabetes, gigt og andre alvorlige sygdomme, der kan indvirke på dine fødders sundhed. Micheles Fodklinik kan hjælpe dig med at holde dine fødder sunde og fri for hård hud, knyster og nedgroede negle.

10 gode råd til hvordan du selv medvirker til at holde dine fødder sunde:

  1. Skyl fødderne dagligt. Lunken vand er bedst, og det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Hvis du bruger sæbe skal du være opmærksom på, at sæbe udtørre huden.
  2. Tør huden grundigt. Fødderne skal tørres grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. På den måde kan du forbygge hudsvamp, der trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.
  3. Klip neglene lige over, dog skal du være opmærksom på hjørnespidser som skal files så de ikke rammer nabo tåen. Lad gerne neglen følge tåens udformning, klipper du dem for langt ned i siderne, risikere du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en fodterapeut.
  4. Brug fodcreme. Smør fødderne ind i creme hver dag, når de er blevet skyllet. Cremen holder huden på fødderne smidig og forebygger hård hud og revner. Undgå at komme creme mellem tæerne.
  5. Hård hud og ligtorne fjernes. Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at fjerne hårdhud og ligtorne hos fodterapeuten.
  6. Motioner fødderne dagligt. Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan f.eks. krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.
  7. Åndbare strømper. Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer, og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende, Obs. Strømper som er lavet af nylon forhindre huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømperne, hvilket kan føre til svamp. Brug gerne uld eller bomuld.
  8. Tjek dine sko. Du kan tjekke, om dine sko passer til dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for sm sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre din naturlige fodform. Der skal ca. være en tommefingers bredde ud fra den længste tå.
  9. Overvej indlæg. Hvis dine fødder har fejlstillinger, kan du gå på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan give dig smerter helt op i ryggen. Du kan derfor have glæde af et indlæg, der kompenserer for fejlstillinger og giver dig en bedre gang. Hvis indlæg skal virke, skal de fremstilles individuelt til dine fødder og behov.
  10. Sko efter gøremål. Dine fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.