Dynamiske fodindlæg

Lider du af smerter i fødder, ankler, knæ, lænd eller ryg, når du går?

Det kan skyldes din fodstilling og den måde du går på. Dette kan justeres med dynamiske fodindlæg, der er specielt tilpasset til dine fødder.

Fordelen ved de korrekte fodindlæg er at korrigere dine muskler til at fungere optimalt, så netop dine gener forsvinder i fødder, ankler eller knæ, når du går.

Du bliver i øvrigt vejledt i styrkende øvelser, evt. ved brug af bolde, vippebræt, kinesiotape alt efter dine behov, som kan understøtte virkningen af indlægget og få en mere optimal muskelfunktion.

Vi vurderer sammen, hvilken type af indlæg der passer dig bedst.

I artikelarkivet kan du læse mere om de forskellige problemstillinger man kan have som fx platfod, knyster, hård hud på hælene, hælspore, hammertæer og hulfod.

 

Fremstilling af dynamiske fodindlæg

Når du skal have lavet specielt tilpassede fodindlæg – også kaldet dynamiske fodindlæg – hos Klinik for fodterapi bliver der lavet en grundig forundersøgelse af underbenets led og muskelfunktion, samt en dynamisk fodanalyse ved hjælpe af en fodscanner, for at danne et billede af hvordan din gang afvikling er, og hvordan indlægget skal udformes for at kunne forebygge, korrigere eller aflaste dine gener.

Når der laves fodindlæg skelnes der mellem forebyggende, aflastende og korrigerende indlæg. Der er et stort udvalg af materialer og fremstillings metoder. Typen af indlæg vælges ud fra problemstillinger, forundersøgelsen og de faktuelle oplysninger om alder, almen fysiske tilstand og aktivitet.

Forebyggende dynamiske fodindlæg laves hvor der kan være tale om meget sårbare fødder, hvor der er risiko for sårdannelse. Her vil der typisk være tale om patienter med nedsat følesans, nedsat blodforsyning eller hvor vævet i fodsålen er meget tyndt. Overvægt taler også for aflastende indlæg.

Korrigerende dynamiske fodindlæg fremstilles ved forekomsten af medfødte og erhvervede fejlstillinger. Der kan f.eks. være tale om hulfod, platfod, nedsunken forfod og meget mere.

At fodindlæggene er dynamiske betyder, at det følger fodens naturlige bevægelser, samtidig med at indlægget holder foden der hvor den skal være, så foden undgår overbelastning af muskulaturen. Derved opretholder indlægget fodstrukturen og øger muskulaturen, og forbedre blodomløbet i fødderne.

Du bliver evt. undervist i fodøvelser som har relevans for din fodstilling.

Når du får dine dynamiske fodindlæg er det vigtig at du følger vejledningen som følger med, når du modtager dine indlæg, der er langsom tilvænning på dine indlæg, denne tid er variable fra person til person, start med 1 time den første dag øg, med 2 timer den næste dag osv…. Indtil at du kan gå med dem i 8 timer, før skal du ikke bruge dem til sport og lange gå ture. Det er vigtig at du ikke mærker smerter, der må gerne være ømhed, som er en naturlig følge af optimal muskelbrug.

Hvis du mærker smerter så tag indlæggene ud og kontakt klinikken.

Indlæggene holder 1 år, så skal du skal du skifte dem, da dine fødder kan have forandret sig, så de ikke passer og stødabsorberingen i materialerne er trådt flade.

Det er vigtigt at du går med indlæggene så meget som muligt til dagligt, for at få den ønskede indvirkning på dine gener. Som huskeregel skal indlæggene være i skoene fra når du står op om morgenen til ca. 17.00, husk på, at dine fødder er i gang hele dagen. Skift sko og type af indlæg alt efter de gøremål og den aktivitet som du skal udføre.

Pas på dine fødder, dine fødder er fundamentet for din krop, de skal kunne bære dig gennem hele livet.

Find klinikken her

Rådhus Allé 12, 3650 Ølstykke
Kun få minutters gang fra S-tog og busholdeplads ved Ølstykke Station og gratis parkering lige ved klinikken.