Platfod er en tilstand i foden – svangen, hvor fodsålens svangbue er helt eller delvist udslettet. Dette kan føre til at hele fodsålen berører underlaget.
Forfoden er drejet udad, og tit ses hælen også indadvinklet. Betegnelsen dækker over 2 tilstande. Ved den mobile er bevægelsen i svangbuen fleksibel og kan trække sig op, derved kan man stå på tæer, og den stive er der ingen mobilitet og ingen bevægelse i muskulaturen så man ikke kan stå på tæer.
Der ses ofte flade fødder hos børn, hvilket er helt normalt, den voksne fodstilling ses først færdig udviklet efter 4-5 års alderen.
Årsager til platfod
Platfod kan være medfødt og arveligt, men kan også opstå som følge af andre deformiteter i ben og fødder. Platfod kan også opstå af for kort eller for stram akillessene og svage muskler i underbenene. Samt ved Polio og leddegigt kan føre til platfod.
Symptomerne består typisk af smerter i mellemfod eller lægmuskler.
Jeg vil anbefale at få lavet et dynamisk fodindlæg der skal korrigere eller støtte fodens svangbue, alt efter hvor mobil eller stiv platfoden er, indlægget sikre en jævn belastning af fodsålen. Børn (over 5 år) og unge skal have indlæg, der retter hælen op for at sikre normal gangafvikling, samt fodøvelser, som vil understøtte indlæggets virkning, hvorved du får mere ud af behandlingen, og du vil på denne måde træne din fod op, til at opretholde fodens struktur. På denne måde øger du din muskulatur og forebygger tilbagegang.
Tekst fra: altomfoden.dk